2018. november 25., vasárnap

Tipikus angol ételek és italok

Angliáról általában nem a konyhaművészet jut az eszünkbe, hisz el kell ismernünk, sok ételt elég rosszul csinálnák; és ráadásul sok ételféleségnek elég furcsa neveket adnak (pl. a ,,pudding" náluk jelenthet édes süteményeket, sós képviselőfánk szerű tésztát, amit köretnek esznek, de akár véres hurkát is). Mégis szeretnék egy kicsit beszélni az angol ételekről és italokról, mert azért akadnak köztük nagyon finomak és élvezetesek is.

Fish&Chips

Kezdjük először is a talán legismertebb brit ételféleséggel, a fish&chips-szel. A fő alkotóeleme a hal, ami mindig tőkehal, ebből kétfélével lehet megvenni: ,,cod"-dal vagy ,,haddock"-kal, ezt sós tésztabundába forgatják és olajban kisütik. A melléje tálalt ,,chips"-et pedig nem szabad félreérteni, mivel az nem azonos az általunk ismert burgonyaszirommal, az angolok a sült krumplira használják ezt a kifejezést! Nagyon sok alkalommal ettünk angliai utazásunk során, és mindig nagyon ízlett!


Black Pudding

Ez talán a legnagyobb csalódást okozható étel, ha előbb hallasz róla, mint hogy meglátod; ugyanis legjobban a mi véres hurkánknak feleltethető meg!! Jómagam nem kóstoltam az utunk során, csak azért említem meg, mert a pár éve Nagy-Britanniába utazott csoport az iskolánkból megkóstolta, és elképzelhetitek, mekkorát nézhettek, amikor rájöttek, mi is valójában a ,,black pudding"!:-)
Stornoway Black Pudding.jpg
forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Black_pudding

Bubble&Squeak

Ezt az ételt sem kóstoltam még soha, csak az angolórán említettük meg. Az angolok a hagyományos vasárnapi kerti sütögetéseiken készítik a maradékokból, azon életelvük szerint, hogy ,,semmi sem mehet kárba". Ennek megfelelően nagyon sok minden van benne: burgonyapüré, kelbimbó, más zöldségek, húsdarabok, amely massza a sütés közben kicsit meg is barnul, de ennek ellenére nagyon finom! (Egyébként furcsa nevét a sütés közben keletkező buborékokról és nyüszítő, egércincogásra emlékeztető hangról kapta; mert amíg a magyarok szerint az egér azt mondja: ,,cin-cin", az angolok szerint azt, hogy ,,squeak" !)
A tipikus angol reggeli összetevői: tükörtojás; baconszalonna; sült kolbász, sült paradicsom és sült gomba, pirítós, (amely érdekessége, hogy a  baconszalonna visszamaradó zsírjában sütik meg ezért teljesen átitatja a zsír); ,,hashed brown", (amely olyan krumplis étel, melyet úgy készítenek el, hogy vékony csíkokra metélik a burgonyát, megsózzák borsozzák, majd utána megsütik vajon vagy olajon, így barnára pirul a teteje); gyakori alkotóeleme a főtt bab és van aki reggelire véres hurkát is eszik (black pudding).
Kiadóssága miatt ,,Full English Breakfast"-nek nevezik az angol reggelit, aki ezt mind megeszi az egész napra elegendő kalóriához jut. Gyakran ebédre nem is esznek mást mint egy-két szendvicset.
Ezek ellenére az angol reggelit sok európai ember kritizálja, nekik kitalálták az ú.n. ,,Continental  Breakfast"-et, amelyben a szerepel, mint a legtöbb európai reggeliben: felvágott, sajt, kenyér, vaj stb.

Full English Breakfast. Ennek még a látványától is jól lehet lakni!
forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Full_breakfast

Crumpet

Ez egy kör alakú, lyukacsos kenyér- vagy palacsintaféleség, amelyet megpirítanak és vajjal bekenve fogyasztják. Nagyon sok boltban kapható Angliában, és én is gyakran ettem reggeliként.

Pub food

Angliában minden település rendelkezik egy pubbal, ami a helyi közösségi találkozóhelyszín  (neve is a public house-ból származik), itt nemcsak enni és inni lehet, hanem beszélgetni és dartsozni is. Általában hagyományos angol ételeket szolgálnak fel, mellé pedig angol és ír italokat (pl. Guinness-t) lehet kortyolni, és lehet venni cidert is, ami egyfajta almabor, jó sok szén-dioxiddal.
Mi egyszer ettünk egy hagyományos vidéki pubban, amikor megnéztük a vízeséseket;


Így néz ki egy tipikus pubban kapható étel


Ilyen díszes sörcsapból csapolják a Guinness sört, a legnépszerűbb ír sörféleséget!



A vendéglátóink sok finomsággal vártak bennünket, ezek között volt cider is
ami nálunk is egyre kedveltebb, mert finomabb íze van mint a sörnek



 illetve Cardiffban is beültünk egy pubba:


 ahol láttuk az oroszországi futball világbajnokság Anglia-Belgium selejtezőmérkőzését:

(mivelhogy a pubokban meccseket is lehet nézni) Érdekesség, hogy a pub, a Prince of Wales egy színházból lett átalakítva (az emeleten látszottak a páholyok és a széksorok).  Ez csak a harmadik pub volt, amibe be tudtunk menni, mert este hét után nem engedik be a gyerekeket a legtöbb helyen.
Prince of Wales pub, Cardiff
Az emeleten megőrizték a színház eredeti vonásait

Plymouth Gin

Zárásként szeretnék beszélni egy jól ismert angol italról, a Plymouth Gin-ről. Ez az egyik legismertebb borókapálinkafajta; amikor Plymouth-ban voltunk, elsétáltunk a gyár mellett, ahol palackozzák. Itt láthatjátok a fényképét:



Plymouth Anglia egyik legnagyobb kikötővárosa, többek között innen indult a Mayflower is, amelyen az Amerikát benépesítő első telepesek utaztak. Érdekesség, hogy a hadihajókat nem pezsgővel, hanem Plymouth Gin-nel avatják fel.


Anglia másik híres ginmárkája a Beefeater, amely a londoni Tower őreiről a Beefeter-ekről kapta a nevét. (Ők közvetlen a király asztaláról ehettek, például marhahúst is, amit akkoriban csak a kiváltságosak engedhettek meg maguknak - innen kapták a nevüket: Beefeater - marhahús evő):
forrás: www.mynepshop.com
Természetesen ezek közül egyiket sem kóstoltam meg!

Sok mindent lehetne még írni az angol étkezési szokásokról, például az ötórai teáról, de majd talán egy másik blogbejegyzésben visszatérek rá.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése